Descoperă laturi nebănuite ale artei emblematicului Salvador Dalí, la ARCUB

Eveniment unic în România, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni dezvăluie aspecte poate mai puțin cunoscute ale artei celebrului artist catalan prin intermediul unor obiecte de artă suprarealiste ce pun la îndoială coordonatele „clasice” ale realității. „Mărturii” ale imaginației fabuloase a unuia dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX, cele 170 de opere de artă expuse la ARCUB, pentru prima dată în România, pot fi admirate până la 12 mai 2024: de la obiecte din aur și sculpturi colorate din pastă de sticlă, rezultatul colaborării artistului cu cristaleria Daum, grafică, gravuri până la litografii și obiecte de mobilier.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” introduce privitorul într-o distopie a convențiilor normalului, unde imagini bizare, desprinse din cele mai ascunse subterane ale subconștientului, se materializează într-un joc suprarealist ce evidențiază experimentele lui Dalí cu diverse forme de artă: de la pictură, sculptură, literatură, cinematografie la artă decorativă și publicitate. Indisolubil legată de arta sa, viața tumultuoasă a emblematicului Salvador Dalí este prezentată publicului într-o călătorie fascinantă prin creația marelui artist, cunoscut atât pentru caracterul său excentric, dorința de a provoca, dar și pentru talentul său extraordinar.

Sculpturi precum Unicornul, Femeie cu cap de trandafiri, Venus spațială, Femeia timpului, Venus girafă, Venus cu sertare sunt o „odă” adusă feminității și senzualității și transpun într-o simbolistică bogată relația lui Dalí cu Gala, cea care i-a devenit soție și agent. Vizitatorul este inițiat, astfel, atât în detalii personale legate de viața de cuplu a celor doi, dar și de modul în care a devenit Gala muza lui, până la punctul în care se poate afirma că nu ar fi existat artistul Salvador Dalí, așa cum îl percepem astăzi, fără influența esențială a acesteia. Nu lipsesc din expoziția de la ARCUB celebrele ceasuri moi, topite, care l-au propulsat pe Dalí în lumina reflectoarelor și l-au înscris pentru totdeauna în imaginarul colectiv. Dansul timpului II, sculptură de mari dimensiuni din bronz, și Dansul timpului III, sculptură-bijuterie din aur și incrustată cu diamante și rubine, sunt rezultatul experimentelor daliniene cu alte forme de expresie. Astfel, aceste obiecte de artă sunt o altă dovadă a influenței teoriilor freudiene asupra universului creativ al lui Dalí, care considera că „materia nu poate fi spiritualizată decât dacă o torni în aur”.

Cunoscut pentru „aviditatea” cu care s-a implicat în diverse proiecte comerciale, Salvador Dalí și-a câștigat anagrama „Avida dollars”, dată chiar de André Breton, fondator și teoretician al curentului suprarealist. Publicul poate admira la ARCUB – Hanul Gabroveni interpretările lui Dalí ale acestei titulaturi, care nu numai că și-a asumat-o, dar a și decis să o folosească în scopul promovării proprii, concretizată în pandantivele Avida Dollars, obiecte-bijuterii din aur.

De altfel, una dintre lucrările inedite care ilustrează relația lui Salvador Dalí cu lumea contemporană și cu industria modernă, expusă la ARCUB, este sculptura Sclavul lui Michelin. Înfățișând o reproducere a unei statuete clasice de Michelangelo, la care Dalí a adăugat două cauciucuri Michelin, sculptura provoacă publicul la introspecție și este un alt exemplu al abilității celebrului artist de a provoca și inspira prin creațiile sale.

Controversat și adulat, exclus din grupul suprarealiștilor pentru ideile sale profasciste, dar fiind, în același timp, unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai acestui curent, Salvador Dalí și-a extins imaginarul și simbolistica în varii domenii creative. Dalí nu s-a limitat doar la pictură și sculptură, ci a explorat și universul modei cu aceeași pasiune. Relația sa cu moda a fost complexă și profund influențată de estetica și viziunea sa unică asupra lumii. Printre colaborările sale notabile se numără cele cu designerii Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, modelul Amanda Lear. Sculptura din bronz Omagiu adus modei din cadrul expoziției „Universul lui Salvador Dalí” este o altă dovadă a fascinației lui Dalí pentru lumea modei.

Printre exponatele din expoziție se remarcă, totodată, și o proiecție bizară, replică a scenografiei create de Dalí pentru secvența visului din filmul clasic „Spellbound”, regizat de Alfred Hitchcock în 1945. Relația lui Salvador Dalí cu cinematografia poate fi descrisă ca una profund interconectată și influentă, în care artistul a adus contribuții semnificative la evoluția esteticii și imaginii filmului, iar cinematografia l-a inspirat și i-a oferit o platformă pentru expresia viziunii sale suprarealiste. De la colaborarea cu Luis Buñuel, pentru peliculele „Câinele andaluz” (1929) și „Vârsta de aur” (1930), la imaginile bizare create pentru pelicula maestrului suspansului Alfred Hitchcock, Dalí și-a lăsat amprenta inconfundabilă și în acest domeniu în cel mai pur stil suprarealist.

Totodată, secțiunea dedicată cărților ilustrate din cadrul expoziției expune varietatea de tehnici tipografice utilizate de Dalí, precum și interpretarea sa suprarealistă a canonului occidental. De la religie și mitologie, lucrările lui William Shakespeare, fantasme ale viitorului și chiar perspectiva unică asupra operelor controversate ale Marchizului de Sade, lucrările expuse la ARCUB – Hanul Gabroveni introduc vizitatorii într-o distorsiune a formelor, oferind o viziune tulburătoare și profundă asupra condiției umane.

Nu în ultimul rând, preocupat de funcționalitatea artei în lumea modernă, dar și dornic de a-și face simțită „prezența”, Dalí s-a implicat și în designul de mobilier. Lampa Muletas, o interpretare unică și ingenioasă a lui Dalí a obiectelor de uz cotidian, precum și faimoasa canapea Buzele lui Mae West, expuse la ARCUB, sunt alte exemple ale originalității lui Dalí, care a reușit să transforme obiecte banale în opere de artă.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni oferă privitorului o altfel de perspectivă asupra artei lui Salvador Dalí și dezvăluie detalii inedite din viața celebrului artist spaniol, definitoriu pentru tot ceea ce înseamnă suprarealism.

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziționate, la prețuri variabile în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldalí.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Partener principal: Banca Transilvania

Parteneri: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Therme București

Proiect susținut de: Vodafone, Apex Alliance, Antena 3 CNN, Magic FM, Rock FM, Euromedia, Societatea de Transport București, Aeroporturi București, Zeppelin, YOOH, Phoenix Media

(Copyright foto: Gicu Boboc / ARCUB)